Ciekawe

Jakie produkty są potrzebne do wypieku pieczywa?

Nie ma chyba kraju, w którym jego mieszkańcy nie jedzą chleba. Może on nosić różne nazwy, ale nie zmienia to faktu, iż jest podstawą jadłospisu milionów ludzi na całym świecie. Co jest potrzebne do wypieku tradycyjnego chleba? Tradycyjny chleb piecze się używając tylko czterech składników: mąki, soli, wody, zakwasu/drożdży. W błędzie są jednak osoby, które myślą, że produkty do piekarni to jedynie sól, mąka i drożdże.
W każdej piekarni używa się całej gamy półproduktów. Coraz więcej osób w naszym kraju jest uczulonych na gluten. Stąd też coraz częściej używa się w piekarniach mąki pozbawionej glutenu. Pieczywo pszenne jest lekko strawne, mimo że dietetycy odradzają jego spożywanie, to są osoby, które muszą ze względów zdrowotnych (niektóre choroby jelit) jeść tylko biały chleb.

Smak chleba niezależnie od tego, czy został on upieczony z mąki żytniej, czy pszennej można wzbogacić dodając do niego różnego rodzaju ziarna. Najczęściej w piekarniach używa się pestek dyni, ziaren sezamu, maku lub słonecznika. Możemy kupić także chleb z dodatkiem siemienia lnianego, czy suszonych śliwek. Wszystkie naturalne składniki dodane do pieczywa wzbogacają jego smak, ale podnoszą także jego walory zdrowotne.