Technologia

Tektura, czyli ekologiczny materiał opakowań do żywności

Opakowania z tektury są obecnie bardzo powszechne za sprawą ich ekologicznego charakteru. Warto pamiętać, że wszystkie tego typu produkty muszę spełniać wymogi związane z higieną żywności, które określane są w licznych ustawach. Według statystyk coraz więcej restauracji na wynos stosuje opakowania kartonowe. Okazuje się bowiem, że tendencja społeczeństwa do jedzenia „na mieście” rośnie z każdym kolejnym rokiem, z tego powodu producenci opakowań kartonowych muszę sprostać stale wzrastającemu zapotrzebowaniu. Tutaj znajdziesz przykładowe produkty http://www.amataska.pl.

Korzyści ze stosowania opakowań kartonowych w żywności

Istnieje wiele zalet używania tego typu opakowań w przypadku jedzenia. Otóż tektura jest materiałem przyjaznym dla środowiska, zatem zaleca się ich stosowanie na szeroką skalę. Pudełka tekturowe posiadają również możliwość wielokrotnego otwierania oraz zamykania. Za stosowaniem opakowań kartonowych przemawia również fakt, że jest to bardzo lekki materiał. Łatwo również ulega on zgnieceniu, co jest wygodne, gdy chcemy wyrzucić opakowanie do kosza na śmieci i zaoszczędzić w nim dużo miejsca.

Dodatkowe zalety stosowania opakowań kartonowych

Okazuje się również, że używanie tego rodzaju opakowań niesie za sobą wiele korzyści również dla producentów. Opakowania wykonane z tektury dają możliwość nanoszenia wysokiej jakości nadruków. Są one bardzo precyzyjne i wyraźne, co z pewnością ma istotne znaczenie w kwestii reklamy oraz marketingu. Zwracają na to uwagę firmy, dla których ważna jest świadomość marki wśród potencjalnych klientów. Opakowania kartonowe można również wykorzystywać w innych celach niż pierwotnych np. na przechowywanie potrzebnych nam rzeczy. Jest to zatem bardzo ciekawe rozwiązanie dla osób, które nie chcą wydawać pieniędzy na drogie plastikowe pojemniki.

Gdzie wykorzystuje się opakowania kartonowe do żywności?

Jak wspomnieliśmy, powyżej zapotrzebowanie na tekturowe opakowania rośnie w bardzo dynamicznym tempie. Szacuje się, że do 2020 roku aż 36% opakowań będzie wykonanych właśnie z tego materiału. Wynika to głównie z faktu, że restauracje oraz firmy produkujące żywność, widzą w takim rozwiązaniu wiele korzyści dla swojego biznesu oraz konsumenta. Najczęściej używa się takich opakowań w „fast foodach”, lecz również przeróżna żywność, którą widzimy na półkach w sklepie, pakowana jest właśnie w ten sposób. W przypadku owoców oraz warzyw jest to najczęściej stosowane rozwiązanie. W opakowania kartonowe pakuje się również mięsa, ryby, a nawet wyroby piekarnicze, czy słodycze.