Pozostałe

Kawa ziarnista – jak przygotowywać ją prawidłowo w domu?

 

Coraz więcej osób stawia na samodzielnie przygotowywanie kawy w domu. Do dyspozycji mamy wiele interesujących narzędzi, w tym włoskie kawiarki, ekspresy ciśnieniowe, aeropressy, dripy. Możliwości jest wiele – warto wiec zastanowić się więc nad jedną z nich: kupowaniem kawy w ziarnach. Dlaczego taki zakup daje nam wiele możliwości?

Kawa w ziarnach – zadecyduj co lubisz!

Kupno kawy w ziarnach do niedawna kojarzyło nam się wyłącznie z możliwością jej wrzucenia do ekspresu z młynkiem. Dzisiaj wiemy, że to nie jedyne, co możemy z nią zrobić. Wiele osób stawia na samodzielne mielenie w domu – w tym celu wykorzystywane są niewielkie młynki ręczne, jak i specjalistyczne młynki elektryczne z możliwością odmierzania wagi ziarna. Ta druga opcja stawia przed nami możliwość przygotowywania świeżej kawy z aeropressu, kawiarki, dripa, ekspresu przelewowego – jak tylko chcemy. Kupując kawę w ziarnach samodzielnie możemy decydować o stopniu jej zmielenia, co ma niebagatelny wpływ na jakość tworzonego naparu – tłumaczą specjaliści ze sklepu cafesilesia.pl

Jak kupować kawę w ziarnach?

Z pewnością warto nieco zagłębić się w ten temat i dowiedzieć się nieco o samych ziarnach oraz o tym, jaki napar mogą nam dać. W przypadku najpopularniejszych i najbardziej dostępnych kaw stosunek arabiki do Robusty jest podobny, przez co możliwe jest uzyskanie naparu z wyczuwalną nuta kwaskowatości. Im więcej arabiki w mieszance – tym kawa staje się delikatniejsza i wykwintniejsza. Oczywiście musimy również pamiętać o tym, jak wiele czynników ma wpływ na jakość naszej kawy – będzie to stopień jej wypalenia, ale również miejsce i czas jej zbioru, wilgotność ziarna. Szukając konkretnych ziaren warto stawiać na specjalistyczne sklepy specjalizujące się wyłącznie w dobrej jakości kawie.